„5. Samit energetike Trebinje – SET 2024“ najbolji do sada

SET 2024

Samit energetike Trebinje je vodeći regionalni poslovni događaj na temu energetske budućnosti i održivosti proizvodnje energije. SET 2024 održao se u razdoblju od 20. – 22. ožujka 2024. godine.

Cijeli događaj odvijao se u Kulturnom centru Trebinja, dok su za izložbe na otvorenom ispred centra korištene najbolje pagode iz „SILVER Event & Tent“ ponude, dimenzija 5*5m, a visine u kraju 2,5m uz ostalu dodatnu opremu.

Službeno je Samit otvorio Milorad Dodik, predsjednika RS.  Tom prilikom podržao je prijedlog o formiranju „solidarne energetske zajednice“ kako bi se postigla energetska stabilnost i nezavisnost zapadnog Balkana. Dodik je dodao kako će se u nekoliko idućih godina tri puta povećati potreba za energijom.

Trodnevni Samit energetike bio je središte je govora o tome da li su domaće elektroprivrede spremne da do 2050. godine potpuno budu nezavisne od energije iz fosilnih goriva.

Luka Petrović, generalni direktor “Elektroprivrede RS” istakao je da je poruka Samita popraviti i poboljšati suradnju energetskih kompanija iz regije. Poručio je kako RS, kao i kompletna regija treba da iskoristi energetske potencijale i međusobnu komunikaciju.

O PANEL RASPRAVAMA

Na prvom panelu bilo je govora o umrežavanju elektroprivrednih poduzeća u regiji kao odgovor na energetske i klimatske politike EU. Na ostalim panel raspravama bilo je govora o ulozi novih tržišnih učesnika u daljnjem razvoju tržišta električne energije. Također se pričalo i o otkupu električne energije, odnosno o korporativnim ugovorima kao novoj realnosti. Panelisti su se dotakli i teme razvoja sektora prirodnog plina i mogućnosti korištenja prirodnog plina kao prijelaznog energenta u procesu dekarbonizacije Zapadnog Balkana. Postavljala su se pitanja i davali odgovori na teme kao što su: Kako će se naći način i sredstva za transformaciju i tranziciju? Da li je odgovor u energetskom povezivanju u regiji? Kojom dinamikom će se ići na prelazak na “zelenu energiju”?…

OSVRT NA SET 2024

Direktor Samita energetike Aleksandar Branković rekao je da je ovaj samit energetike okupio rekordnih 913 učesnika, održano je sedam panela, tri razgovara jedan na jedan, učestvovalo je više od 50 panelista, deset moderatora, a podršku su dale gotovo sve elektroprivrede iz regije.