Dio smo sajma Ćuptera – Hercegovačke poslastice

6. SAJAM ĆUPTERA

12. studenog 2024. Tepčići kod Čitluka bili su domaćin „6. Sajam Ćuptera“, manifestacije koja je još jednom proslavila ovu jedinstvenu hercegovačku poslasticu. 

Sajam ćuptera je službeno otvorio Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, koji je tom prilikom istaknuo važnost očuvanja tradicije i promocije lokalnih proizvoda.

Ovogodišnji sajam ćuptera okupio je 13 izlagača iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Osim natjecateljskog karaktera ponudio je i prodajnu, duhovnu, te kulturno-zabavnu dimenziju. Posjetitelji su već od 17:00 sati mogli razgledavati izlagačke štandove, gdje su bili izloženi različiti specijaliteti od uštipaka do zelja, a svakako najistaknutiji bio je ćupter – autohtona delicija koja se spravlja od vinskog mošta i brašna.

Predsjednik društva „Ante“ Mario Doko je naglasio kako je ćupter unikatan i jedinstven proizvod u svijetu.

„Poslastica o kojoj se puno ne zna. Naše bake su pravile ćupter kako bi imali nešto slatko za velike blagdane, najčešće za Božić. Uzimale su sok od grožđa koji su se ocijenili i odmah ga kuhale te su u tu smjesu dodavale brašno ili griz. To se miješalo i kuhalo do određene gustoće želatine, nakon toga se izlijevalo u plitke tanjure gdje se sušilo 10 do 15 dana“, pojasnio je Mario Doko.

Među izlagačima ovogodišnjeg sajma po prvi put se našao i Miroslav Kordić , kuhar iz Čitluka. Kordić je poznat po tome što je dogurao do TOP 13 u kulinarskom showu MasterChef. On je s nama podijelio dojmove o ovoj tradicionalnoj poslastici koju je nazvao “ hercegovačkim haribom ”.

REGISTAR OZNAKA ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA U BiH

Nakon okončanog postupka registracije u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode, „Hercegovački ćupter“ upisan je u Registar oznaka zemljopisnog podrijetla u BiH, koji vodi Agencija za sigurnost hrane BiH. Zbog svega navedenoga, ovaj sajam ćuptera je imao posebnu notu, na što su organizatori iznimno ponosni.

NAGRAĐENI NAJBOLJI ĆUPTERI

Sajam je uz prezentaciju ćuptera imao i natjecateljski karakter pa je peteročlani žiri ocjenjivao pristigle uzorke. Ocjenjivali su okus, izgled, tvrdoću, slatkoću, prozračnost i ostale parametre. Uzimajući sve navedeno u obzir, stručni žiri je najboljom ocjenom ocijenila ćupter Željke Miletić. Drugo mjesto osvojila je Blagica Bevanda, dok je treće mjesto osvojila Tea Šaravanja.

Naš tim je pripremio veliki grijani bijeli šator s popratnom opremom koji je bio premali za broj gostiju koji su pristigli sa svih strana na ovogodišnji sajam. Pravi domaćini uvijek su na raspolaganju svojim gostima, zato treba naglasiti da su svi posjetitelji imali neograničenu konzumaciju hrane u više sljedova i pića koja su osigurali domaćini iz Tepčića.